Fyn rundt fra Bogense d. 30/31. maj 2008

 

Carsten havde igen i år fået samlet et crew, så det var muligt at få Havfruen sendt rundt omkring Fyn.

Besætningen bestod af: Carsten: Skipper. Jens: Gast ved fok og storsejl. Jesper: spilerspecialist og rorgænger, og mig som skaffer.

Besætningen blev alle hentet i bus på deres adresser og kørt til Bogense. Efter indkvartering på Havfruen gik vi til skippermøde.

Bent Dyssemark holdt tale. Han tilbød os igen i år at blive borgere i Bogense kommune.

Efter ham blev der udstedt en kraftig formaning til sejlerne om at holde sig væk fra T-ruten i Storebælt. Blev det opdaget var der diskvalifikation på stedt uden ankemulighed. Derefter var der forbindelse til en metereolog, som meldte vind omkring Ø 8 m/sek.. Når vi kom sydligere, SØ op til 10 m/sek.

Sejladsen til startområdet gik for storsejl. Lige før skuddet gik for vores løb, kl.11.15, blev spileren sat.

Det varede ikke længe, så lå den i vandet. Sjæklen i faldet var gået op. Jesper satte resolut fokkefaldet i sin sikkerhedssele efter at spileren var bjærget dyngvåd, og ventede kun på at blive hejst til vejrs.

Se også billede på http://www.fyncup.dk/foto_frame.htm under Jens Mikkelsen.

Da han havde hentet faldet blev spileren hurtig sat igen, men da var de øvrige Spækhuggere allerede foran.

Spileren kunne bæres ned til Fænø, hvor vi indhentede de andre spækhuggere. Her blev vinden for spids, og vi fortsatte med genua. Lige før Bogø rebede vi storsejlet.

Syd for Bogø var vinden taget så meget til i styrke(13-15 sek.meter), at vi skiftede til fok.

Her var der krise. En anden Spækhugger som stadig bar genua og rebet storsejl, sejlede både højere og hurtigere end os. Vi følte os da også sat fuldstændig af, efter vi havde skiftet forsejl, og Spækhuggeren var gået fra os.

Bølgerne var krabbe og sprøjtede ind over. Vandet kunne mærkes under sejlertøjet allerede fredag eftermiddag. Det var ikke godt så tidligt.

Jesper kunne også mærke han var lidt fugtig på bagdelen. Han havde valgt at sidde det helt rigtige sted, hvad balance i båden angår. Han var bare uheldig, at der her stod 3 cm. vand, og bagen på sejlerdragten var revnet.

Carsten havde en ekstra ”tæt” heldragt i båden. Bølgerne tog af i styrke, da vi var mellem øerne i det sydfynske. Solen var gået ned, da vi nåede Svendborgsund.

Her var meget tæt sejlads fra før broen til Troense hvor vi igen fik kontakt med de øvrige spækhuggere..

Jesper styrede med stor sikkerhed, mens Carsten og Jens klarede et hav af stagvendinger blandt 42-45 fods både i stærk modstrøm. Til vores fordel kunne vi gå tættere under land end dem og kunne på den måde overhale en del større både..

Jeg stod i lugen og holdt øje med GPS’en. Flere steder var grundene allerede afmærket med grundstødte både.

Den snævre sejlads var mange gange lige spændende nok, efter min mening. Særlig mellem pillerne under broen.

Medens vi lå der tæt ved siden af hinanden, kunne vi pludselig dufte ristet brød. Et andet sted kunne vi dufte at nogen havde tændt oliefyret. Jo der er nogen som kan.

Efter Svendborgsund gik vi tæt op langs Langeland som en af de få både, gennem løbet ud for Lohals, og videre under Storebæltsbroen. Vi viste nummeret ud for Sprogø uden en spækhugger i sigte.

Efter Sprogø blev den nye skæringsspiler sat, og nu gik det hurtigt mod nord.

 

 

Lige efter Romsø forsvandt vinden totalt. Det var et sejt træk, at runde Fynshoved i meget svag vind fra forskellige retninger, og gamle dønninger, dog var der heldigvis nordgående strøm..

V

Vel forbi Fynshoved, kom vinden igen fra øst, og vi kunne snart runde Æbelø, og styre mod Bogense med spiler på skæring.

Det gik lidt voldsomt til ved målstregen, for her var vinden kommet igen. Den øvrige besætning, havde besluttet, at spileren skulle bæres over stregen.

Havfruen var første Spækhugger i mål med en sejltid på 29t. 58min. Sejlet distance 148 NM.

Efter et lille ophold i Bogense gik det hjemad mod Egensedybet, hvor vi kunne fortøje ved tre tiden søndag morgen. GAB !!!

 

Tak for en god, og lidt våd tur.

Søren fra Ursula..  

 

Foto Jens Mikkelsen